VHS zomerweek over Spinoza en literatuur/kunst

0
17

Sinds gisteren staat op de website van Het Spinozahuis het programma van de Spinoza zomerweek die van 25 t/m 29 juli 2011 Woodbrookershuis in Barchem onder leiding van Miriam van Reijen zal worden gehouden.

Het ziet er gevarieerd uit, met veel nieuwe inleiders.

“In deze zomerweek komen een aantal schrijvers en beeldend kunstenaars aan de orde die geïnspireerd zijn door Spinoza’s gedachtegoed. In de 17e eeuw betreft het contacten van Spinoza zelf, die een rol speelden in het theaterleven in Amsterdam. In de 18e eeuw werden zowel in Nederland als in Frankrijk vrijdenkers al dan niet terecht op grond van hun literaire geschriften beschuldigd van spinozisme.
In gedichten van de Tachtigers is Spinoza expliciet aanwezig; J. H. Leopold vertaalde bovendien de Verhandeling over de verbetering van het verstand en Herman Gorter de Ethica.
Wellicht kan de ingang van de literatuur en de beeldende kunst een bijdrage leveren aan zowel het beter begrijpen van Spinoza’s filosofie als van de fascinatie die ervan uit kan gaan op literatoren.”

Zie op de website van Het Spinozahuis het programma en de mogelijkheid van inschrijven. Achter de foto van Barchem zit een link naar het verslag op dit weblog over de zomerweek van 2009.