Ursula Goldenbaum over de Pantheismusstreit

0
21

Tijdens de zomerweek die door de Ver. Het Spinozahuis vorig jaar werd gegeven, stond donderdag 29 juli in het teken van Spinoza und die Pantheismusstreit – de ochtend en middagsessie werden verzorgd door prof. dr Ursula Goldenbaum. Haar voordracht was in het Duits, ging tamelijk snel en bracht veel – veel feitjes aan! Ze had haar voordracht in vier blokken verdeeld, die evenzovele interessante thema’s behandelden. Het ging allemaal zo vlot dat de min of meer ‘officiële' verslaglegger van de cursusweek volstond met gebruik te maken van het verslagje dat ik er – enthousiast – van gemaakt had in mijn blog over deze week.

prof. dr Ursula Goldenbaum

Het was duidelijk dat zij over de stof waar ze zo midden in zat, zeker ook een artikel, misschien een boek of hoofdstuk in een boek zou verzorgen.

Nu zag ik tijdens mijn speurtochten – min of meer tot mijn teleurstelling gezien de hoge kosten van Brill’s boeken – dat zij een hoofdstuk, “The Pantheismusstreit – Milestone or Stumbling Block in the German Spinoza Reception?”, aandroeg voor een boek dat inmiddels bij Brill als forthcoming aangekondigd staat (zou al binnenkort zijn): Michael Hampe, Ursula Renz, Robert Schnepf (Eds.). Spinoza's Ethics. A Collective Commentary (€129)