Ton de Kruyf, componist van Spinoza Opera, op 1 februari 2012 overleden

0
56

Ton de KruyfVandaag is door het Muziek Centrum Nederland bekend gemaakt dat op 1 februari jongstleden de Nederlandse componist Ton de Kruyf op 74-jarige leeftijd is overleden. Zijn dood kwam onverwacht, terwijl hij werkte aan zijn componeertafel. De Kruyf schreef talrijke liederen, koorwerken en opera's – veel ervan in opdracht. Met de opera Spinoza werd in 1971 het Holland Festival geopend. In deze opera, met libretto van Dimitri Frenkl Frank, figureert Rembrandt als een tegenhanger van de filosoof Spinoza.

Op 3 mei 2008 bracht ik een uitgebreid blog over deze Spinoza Opera; sindsdien heb ik dat met gegevens en foto's aangevuld.

Ton de Kruyf werd geboren in 1937 in Leerdam. Hij studeerde viool en piano en volgde compositiecursussen in het Duitse Darmstadt, waar hij het werk van Bruno Maderna, Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen en György Ligeti leerde kennen. Voorts studeerde hij compositie bij Wolfgang Fortner in Heidelberg en nam hij deel aan de Internationale Ferienkurse te Darmstadt en de Internationale Gaudeamus Muziekweken in Bilthoven.

Andere bekende composities van De Kruyf zijn de koorsymfonie Ode to the west wind (1978) en de radiofonische opera’s Quauhquauhtinchan in den vreemde (1971) en Since, on a quiet night (1980). Veel van zijn werk werd, vanaf Töne aus der Ferne (1967), uitgevoerd tijdens de festivals van de International Society for Contemporary Music. Canti e capricci (1984, voor cello en kamerorkest) werd geschreven voor het Nederlands Kamer Orkest.