’t Higgs-deeltje – een soort Saddam… ‘We got him!…

0
412

… nou ja, zo goed als…

'Higgsdeeltje geen bron van energie, maar van inzicht' [NOS] – Spinoza had het niet beter kunnen formuleren. En laten we de term god-deeltje maar niet meer gebruiken…

Alle deeltjes die het natuurkundige zgn. 'Standaardmodel' voorspelt, waren de voorbije je decennia gevonden. Alleen het Higgs-deeltje hield zich almaar hardnekkig schuil. Nu schijnen er een aantal gezien te zijn. “We hebben hem!” zei CERN-directeur Rolf Heuer vanmorgen. Na jarenlang speurwerk door duizenden natuurkundigen (en miljarden uitgaven) is ook het Higgs-deeltje eindelijk terecht. Er worden nog slagen om de arm gehouden, verdere research is uiteraard nodig (een half jaar geleden leek het ook al gezien, cf blog), maar de euforie is er niet minder om. Dus grote woorden alom: "Wetenschap op de drempel van een nieuw tijdperk." Grote vraag: haalt de drieëntachtig jarige Peter Higgs de Nobelprijs nog – samen met andere mede-ontdekkers? En wie zijn die anderen? Het Nobelcomité krijgt het er maar druk mee. 

Vanavond om 22:45 uur op Ned 2 een ingelaste uitzending van de documentaire 'Higgs, into the heart of the imagination', van Jan van den Berg en Hannie van de Bergh.  De film volgt onder meer professor Stan Bentvelsen, programmaleider van de Nederlandse onderzoeksgroep bij CERN (ATLAS), tijdens de meer dan vier jaar durende voorbereidingen van de experimenten. 
Commentaar na afloop: een teleurstellende documentaire: plaatjes schieten zonder bedoeling de kijker iets duidelijk te maken. Trage geld- en tijdverspilling. 
 

Een keuze uit vele teksten: Dirk Draulans is redacteur bij Knack – NRC