Spinoza’s subtiele ontmaskering van Descartes

0
15

Op 25 maart sprak Filip Buyse (Univ. Paris I, Panthéon-Sorbonne) op ‘t tweedaagse Scottish Seminar in Early Modern Philosophy II te Aberdeen over 'On How Spinoza Unmasks Descartes' Physics in his Principles of Cartesian Philosophy'.

Zoals hij mij beloofde wordt zijn toespraak hierbij op benedictusdespinoza.nl voor belangstellenden ter inzage gegeven. Hij wijst erop dat deze tekst werd gebruikt als steun bij zijn lezing. Het gaat dus niet over een afgewerkt artikel met referenties en dergelijke. Hij is voornemens om op basis hiervan, zowel in het Frans als in het Engels, een artikel te produceren.

In het eerste deel van zijn tekst bespreekt hij de aanwijzingen dat Spinoza toen hij in Rijnsburg woonde, aan méér studenten dan alleen Johannes Casearius, les over Descartes’ filosofie gegeven moet hebben. Opvallend vond ik ook dat hij schrijft dat “according to the brand new Continuum Companion to Spinoza, it is not even clear that Spinoza actually studied in this Latin school.” Hij hoort bij de insiders – het boek is immers nog niet verschenen.