Spinoza’s godsbewijs ziet Rebecca Goldstein toch maar mooi als het beste

0
476

36 Arguments for the Existence of God Recent verscheen een nieuw boek van Rebecca Newberger Goldstein, de auteur van Betraying Spinoza: The Renegade Jew Who Gave us Modernity. Het nieuwe boek, ter promotie waarvan ze een grote tour aan 't maken is, is getiteld:

36 Arguments for the Existence of God: A Work of Fiction

Het werk is opgezet als een novelle, maar uiteraard weer met een duidelijk serieuze strekking. Met haar talentvolle combinatie van fictie en filosofie gaat ze diep in op het deze jaren weer zo actueel geworden debat tussen geloof en rede. Zie hier (waar ik deze informatie uit heb) en vooral hier over dit boek. Op deze laatste site is een video-interview te vinden dat haar partner Steven Pinker met haar over dit boek heeft.

Rebecca Newberger Goldstein. Foto door Steven PinkerHet boek heeft een appendix, waarin de 36 argumenten worden beschreven en becommentarieerd. Op de site van edge.org is deze appendix te vinden. Aan het eind van dit blog neem ik de titels van de 36 argumenten voor het bestaan van God op. Hier neem ik nu eerst haar interessante reconstructie van en commentaar op Spinoza's Godsbewijs over – het voorlaatste in de reeks. Ze heeft er de meeste waardering voor: