Spinozadag 2009: Spinoza en De Liefde

0
293

Op zondag 22 november 2009 vindt de Spinozadag 2009 plaats. We vieren dan de 377ste geboortedag van de grote filosoof Baruch de Spinoza. Inmiddels is al iets meer bekend over het programma 

Spinozadag 2009

Spinoza en De Liefde

Op deze tweede Spinozadag besteden we* aandacht aan de gedachten van Spinoza over de liefde. De naastenliefde, de liefde tot God/de Natuur, de relatie met de verstandelijke kennis.

Carolien Gehrels, wethouder Kunst en cultuur van Amsterdam, verricht de aftrap en opent het evenement. Hierna zal prof.dr. Piet Steenbakkers een inleiding houden over de liefde in de filosofie van Spinoza.

In reactie hierop zal prof.dr. Kees Schuyt zijn visie geven op het thema. Vervolgens is het woord aan het publiek dat in discussie kan gaan met de sprekers. Rob Hartmans zal het debat in goede banen leiden met prikkelende stellingen en vragen.

Tot slot zal Theo Loevendie ons vertellen waar zijn bewondering voor Spinoza vandaan komt en waarom hij al vanaf zijn jeugd een grote opera over deze filosoof wil componeren. De Spinozadag krijgt helemaal een feestelijk karakter door de muzikale bijdragen van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht.

* 'we'= De Spinozadag is een co-productie van de Amsterdamse Spinoza Kring en Paradiso.