Spinoza-special van het Vlaams Marxistisch Tijdschrift

0
360


Het duurde even (ik hoorde er 30 sept. van en bestelde het meteen), maar inmiddels beschik ik over het herfstnummer van het Vlaams Marxistisch Tijdschrift (VMT, 43, nr 3) dat onder het thema “De politieke filosofie van Spinoza”, vijf artikelen bevat. Daarvan horen er overigens slechts twee echt onder dit thema thuis– het eerste van Sonja Lavaert enigszins en dat van Miriam van Reijen.

Tussen haakjes. Net nu ik via deze Spinozaspecial voor het eerst een nummer van de 43e jaargang van het VMT in handen heb, hoor ik dat het komende winternummer tevens het laatste zal zijn. ’t Blad stopt ermee.

De artikelen over Spinoza van nummer 43/3:

·       Sonja Lavaert (docent aan de faculteit Taal- en Letterkunde van de Vrije Universiteit Brussel): Geloof, angst, moed en macht: de elementen van Spinoza's politica
·       Miriam van Reijen: Spinoza: politiek en politieke filosofie
·       Sonja Lavaert: Over de verbetering van het verstand, een verantwoordelijkheid 
·       Mauricio Mello Vieira Martins (prof. Sociologie aan de 'Universidade Federal Fluminense' in Brazilië): Met Marx en Spinoza op zoek naar een emergentietheorie.
·       Sonja Lavaert: Boekbespreking van Miriam van Reijen, Spinoza. De geest is gewillig, maar het vlees is sterk.

Ik begin bij dat laatste. De bespreking van het boek van Miriam van Reijen geeft een behoorlijk goede impressie van het boek. In hele stukken van Lavaert’s tekst hoor ik a.h.w. de stem, de wijze van spreken, van Miriam van Reijen. Het lijkt net alsof Sonja Lavaert een lezing van Van Reijen heeft bijgewoond en haar aantekeningen in deze bespreking heeft meegenomen. Daarmee geeft het een goed beeld van Van Reijens leer over Spinoza. Ook de paar kritische opmerkingen zijn raak en komen ongeveer overeen met die ikzelf had in mijn bespreking van 7 april 2008 alweer [hier]