Spinoza-scholarship gevaarlijk gedomineerd door joodse intellectuelen?

0
355

Dat er in de Spinoza-studie zovele joodse geleerden te vinden zijn, is voor de een begrijpelijk of zelfs verheugend, maar voor een ander kennelijk verontrustend.

Gisteren verscheen het laatste van drie artikelen [zie ook dit blog] van een flink verontruste Andrew Joyce op een enge website, The Occidental Observer, die een flinke hoeveelheid tijd en energie moet hebben gestoken in het bestuderen van Spinoza-studie door joodse intellectuelen uit zo ongeveer de laatste honderd jaar. Je staat ervan te kijken hoe wordt bijgehouden resp. bekend lijkt te zijn wie er allemaal joods is.

Of hij alle werken die hij aanhaalt gelezen heeft, is twijfelachtig, dat hij eenzijdig en bevooroordeeld gelezen heeft is duidelijk uit een reeks beweringen die hij doet. Je ziet dat mechanisme van vooroordeel werkzaam in de selectie en in het aanhalen van ‘medestanders’. Zo b.v. citeert hij een passage uit Hubbelings tweede, filosofische, dissertatie, waarin hij schreef “some Jewish writers who emphasize very strongly the importance of Spinoza’s contribution to the development of democratic ideas.” Uiteraard typeert Joyce dat als “an objective view.”