Spinoza Redux gereduceerd tot niets.

0
293

De korte, veel aangehaalde uitspraak van Spinoza, "omnis determinatio negatio est" – elke bepaling is tevens een ontkenning, geldt ook omgekeerd: omnis negatio determinatio est.

Gisteren plaatste de pr-tak van de Spinozamanifestatie My Name is Spinoza op You Tube een filmpje over de laatste bijeenkomst van de reeks Spinoza Redux, georganiseerd door Castrum Peregrini en Lloyd Hotel, gehouden op 29 juni 2009, ofwel Lloyd Time on Mondays,

We zien "opperspreekstalmeester" Juha van 't Zelfde (cultureel organisator en debatleider), Dirk van Weelden (filosoof en schrijver), Victor Ponten (van reclamebureau Habbekrats) en Sarah van Sonsbeeck (beeldend kunstenaar).

Dirk van Weelden is nog het langst aan het woord, en geeft nog een beetje een idee van wat hij met Spinoza doet. Allen kunnen verder ongeveer een zin zeggen. En dat was 't dan. Wat het ook bedoelde te zijn, een debat krijgen we niet. En je kunt je afvragen wat eigenlijk de zin is van het maken van zo'n kort filmpje. Ja, wat je upload naar YouTube mag niet langer dan 10 minuten zijn, als je althans niet wilt betalen.