Spinoza opnieuw als betaalmiddel – nu als Preuvenemintlap 2011

0
31

Dit “Spinozanieuws” uit mijn woonplaats kan ik uiteraard op dit weblog niet negeren.

Al vele malen, dit jaar voor de dertigste keer, wordt eind augustus op ‘t Vrijthof te Maastricht het zgn. Preuvenemint gehouden. Dat is een Bourgondisch en enigszins elitair culinair festijn waarin allerlei restaurants en traiteurs acte de présence geven; van de opbrengst ontvangen diverse goede doelen vervolgens een cheque. De betaalmiddellen wordt dan gevormd door de Preuvenelappen en de Preuvenecheque. Studenten van de Kunstacademie worden uitgenodigd ontwerpen ervoor in te dienen en deze uitdaging vormt elk jaar een aardige wedstrijd, want het Struyskommitee, de organisator van dit jaarlijks culinair festijn, kiest het beste ontwerp dat vervolgens in flinke oplage wordt gedrukt.

Twee groepen studenten presenteerden hun project en het zestal: Sabine Matzkeit, Mariële Pagnia, Alexandra Sellin, Ena Kasumovic, Andrea Frencken en Maren Krause, ging strijken met de eer. Hun project, waarin de ‘oude’ guldenbiljetten werden getransformeerd naar Preuvenemintlap 2011 werd door de jury als winnaar uitgeroepen. En zo keren Frans Hals, Jan Pieterszoon Sweelinck en Benedictus de Spinoza terug in een Preuvenemint-look.  

Zie hoe de kunstenaressen in spé Spinoza een trompet aan de mond zetten. De foto is genomen door Hans van Eijsden op 't Vrijthof waar van 25 tot en met 28 augustus 2011 het 30e Preuvenemint zal worden gehouden. [Van hier]