Spinoza in de tv-serie De Gouden Eeuw… ik ben er niet gerust op

0
420

Over 11 dagen start de grote ntr-vpro-productie: De Gouden Eeuw. Hij zal door Hans Goedkoop worden gepresenteerd.

Op 8 oktober 2012 had ik een blog met de titel: "Zal Spinoza voorkomen in komende NTR/VPRO-serie De Gouden Eeuw?" Inmiddels is duidelijk geworden uit reacties van Kees Zandvliet, die als auteur van het de serie begeleidende boek en misschien wel in meer functies, bij het project betrokken is dat Spinoza in het boek voorkomt. Uit zijn reactie van vandaag blijkt zelfs dat er pogingen zijn gedaan om het Wolfenbüttel-portret van Spinoza naar Nederland te halen, hetgeen al zou zijn toegezegd, maar is teruggetrokken. Dat geeft vertrouwen: de productie lijkt er serieus mee bezig.

Maar echt gerust ben ik er nog steeds niet op
De makers hebben een twitterpagina, waarop tot heden 213 tweets, waarin nergens iets over Spinoza voorkomt; en ze volgen wel 1890 tweeps, waaronder ik geen enkele persoon of instantie “uit de wereld van Spinoza” heb kunnen ontdekken. In mijn blog riep ik op dat er naar de productiemensen en programmamakers getwitterd zou worden – is niets van te zien, dus niet gebeurd. (Ikzelf weiger aan die sociale media mee te doen en houd me bij m'n blog).

Klein lichtpuntje
Sinds enige dagen is een facebookpagina geopend: Vind je vrienden uit de Gouden Eeuw... Daarop kan ook een Spinoza-pagina worden aangeklikt, terwijl hij middels zijn Haagse portret prominent op de voorgrond staat. Men kán uiteraard niet om hem heen.