Spinoza in de joodse historiografie [7] Michael A. Meyer

0
51

Inmiddels weet ik dat ik wel en niet zal vinden waarnaar ik op zoek ben. Maar met de toelichting van deze cryptische uitspraak wacht ik tot het laatste blog; ik ben over de helft van de reeks.

Michael A. MeyerDeze keer aandacht voor Michael A. Meyer die van de joodse overleving en het Reformjodendom zijn levenswerk maakte. Hij werd in een joods gezin geboren in Berlijn, maar zijn gezin ontvluchtte toen hij 3,5 was in 1941 net op tijd Duitsland. Het besef aldus de Holocaust te hebben ontlopen heeft hem naar zijn zeggen in zijn leven diep beïnvloed.

Hij behaalde z’n Ph.D in 1964 aan het Hebrew Union College – Jewish Institute of Religion in Los Angeles: “I finished by doctoral studies in 1964 before the explosion of Jewish studies on American campuses." Hij kreeg er een aanstelling en ging drie jaar later naar zo’n zelfde instituut in Cincinnati, waar hij vervolgens Adolph S. Ochs Professor of Jewish History werd. Ook werd hij vaste visiting professor aan de Hebrew University in Jerusalem en bekleedde diezelfde functie soms aan het Antioch College, de University of Haifa en de Ben Gurion University. Hij verzorgde cursussen in middeleeuwse en moderne joodse geschiedenis, de geschiedenis van de joodse Reform beweging, de intellectuele geschiedenis van het Zionisme en joodse geschiedschrijving. In de 40 jaar die hij les gaf zag hij de interesse in joodse geschiedenis wel teruglopen. Ook zag hij een accentverschuiving van interesse in het joodse volk en de joodse staat, naar meer interesse in wat het voor het individu betekent jood te zijn : van Jewish people issues naar Jewish person issues.