Spinoza in de joodse historiografie [10] Carsten Schapkow

0
443

Dit boekje zou ik niet op het spoor zijn gekomen, als ik niet met deze serie begonnen was. Het boekje is niet erg bekend – er wordt weinig naar verwezen, zodat de kans dat je het tegenkomt erg klein is.

Carsten SchapkowDie Freiheit zu philosophieren”. Jüdische Identität in der Moderne im Spiegel Der Rezeption Baruch De Spinozas in der deutschsprachigen Literatur.  Aisthesis, 2001

Voor iemand die op zoek is naar Spinoza in de joodse historiografie is dit een goudmijntje.

Carsten SchapkowIk vermoed dat het zijn proefschrift geweest is, maar ben daarvan niet zeker. Carsten Schapkow (1970) studeerde „Germanistik, Geschichte und Medien- und Theaterwissenschaften“ in Paderborn en aan de Vrije Universiteit Berlijn, waar hij zijn doktersgraad behaalde. Van 2000-2005 was hij als onderzoeker verbonden aan het Simon-Dubnow-Institut für jüdische Geschichte und Kultur aan de Universiteit Leipzig. Momenteel is hij assistent professor in geschiedenis en joodse studie aan de universiteit van Oklahoma.

Het merkwaardige aan het boekje is dat het geen voorwoord of inleiding heeft en ook geen nawoord of verantwoording; het begint gewoon bij het eerste hoofdstuk en eindigt min of meer abrupt na het laatste. Je zou als lezer toch iets meer toelichting verwachten.