Spinoza heeft het gedaan…

0
332

Tweewekelijks heeft de vroegere hoofdredacteur Jan Greven nog een column in Trouw. Daarin bespreekt hij meestal boeken uit de protestantse wereld. Ik – katholiek opgevoede ongelovige – lees die altijd graag. Twee weken geleden was het laatste boek van prof. dr. Rudolf Boon de aanleiding voor zijn stukje, getiteld: Jeruzalem is bepalend voor de beschaving. Ik ging om de paar dagen even kijken of het al op de website was geplaatst, maar dat was de webmaster vergeten. Pas vandaag is het er op mijn verzoek op gekomen en kan ik er hier naar verwijzen.

Naar aanleiding van dit stukje beluisterde ik het in drie uitzendingen opgeknipte interview met Prof.dr. Rudolf Boon, emeritus hoogleraar Liturgie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, in EO's Nieuw Protestans Peil (20 dec. 2008; 27 dec. en 3 jan. 2009). Ik vond het interessant om dit gesprek met deze toen bijna, inmiddels 89-jarige geleerde te horen. Uiteraard, een grote mate van conservatisme – so what – maar hij brengt je in aanraking met een heel stuk geschiedenis en reflectie erover. 

 Boon schreef diverse boeken en in deze column, net als in deze gesprekken ging het over: Ons culturele draagvlak. Wat is er mee gebeurd? [Uitgeverij Aspekt, 2008, ISBN 9789059117273]. Uit de column van Greven neem ik de volgende passage over: