Spinoza erkend als van de grootste betekenis voor het vrije denken

0
261

Vandaag is het OVT-programma dat gisteren, zondag, van op het Vrij denken festival in de Beurs van Berlage werd uitgezonden op internet gezet. Ik heb er vandaag naar geluisterd en kon constateren dat het nog best een redelijk te volgen gesprek werd, waarbij niet steeds al te gehaast moest worden gesproken om maar het woord te houden en niet al te veel door elkaar werd gepraat. Tot mijn vreugde mocht ik constateren (en had uiteraard niet anders verwacht) dat Wiep van Bunge in een aantal statements heel duidelijk de geweldige betekenis van Spinoza neerzette.

Vanaf het begin was al wel duidelijk dat Spinoza ging 'winnen', maar ook Wiep van Bunge benadrukte (zoals ik in dit blog] dat een filosoof uiteraard niet in zo’n wedstrijd te stoppen is. Hijzelf had trouwens het liefst op Adriaan Koerbagh gestemd – als de martelaar van het vrije denken. Dat had hij overigens niet gedaan, want de enige stem op Koerbagh was tijdens de uitzending op de website ingebracht, waarschijnlijk doordat Van Bunge hem noemde. Ook Nelleke Noordervliet had Adriaen Koerbagh hoog zitten en roemde daarnaast de betekenis van Franciscus van den Enden, de leermeester van Spinoza. 

Door de stemmen die tijdens de uitzending werden uitgebracht, werden Erasmus en Multatuli van plaats verwisseld; met overigens slechts één stem verschil tussen beiden.

In totaal hebben 474 mensen gestemd, waarvan de helft tijdens de uitzending. Einduitslag:

Spinoza     45.47%

Multatuli  22.54%

Erasmus   22.13%

Anders        9.86%