Spinoza en ‘Force of Evil’ van Abraham Polonsky

0
25

Eerder had ik een bericht over een drietal bijeenkomsten die Castrum Peregrini in Amsterdam zou organiseren. De afstand Maastricht Amsterdam maakt het voor mij onmogelijk om zulke avondbijeen-komsten daar bij te wonen. Vandaag ging ik nog eens kijken hoe het er mee voorstond en zag tot mijn vreugde dat er veel werk wordt gemaakt van het maken van een verslag over die bijeenkomsten – in woord en beeld. 

Gehouden zijn al twee bijeenkomsten. Die van 13 februari, waarbij Chris Keulemans het voortouw nam (zie hier aankondiging en opzet en hier het verslag), had als centraal citaat van Spinoza: "Onder ‚goed’ versta ik dat, waarvan wij zeker weten dat het nuttig voor ons is. Onder ‚kwaad’ daarentegen dat, waarvan wij zeker weten dat het ons belemmert iets goeds te bereiken. (Ethica IV, Definities 1 en 2).

Die van 19 maart, waar Cox Habbema was aangekondigd, maar Machiel Keestra de keynote-spreker werd (zie hier aankondiging en opzet en zie hier het verslag) had als tekst van inspiratie: “A man who  is guided by reason is more free in a society, where he lives according a  common decision, than in solitude, where he obeys only himself.” (Spinoza, Ethics IV P. 73)

Er staat er nog een gepland op 17 april, met een kick off van Farid Tabarki, maar daarover kon ik nog niets vinden.
Toevoeging: ik krijg juist vanmiddig via een e-mailtje van iemand te horen dat de 3e Spinoza Redux, op 18 april, plaats vindt in het kader van de slotmanifestatie Amsterdam Wereldboekenstad in de Tolhuistuin, Amsterdam Noord.

Gawie Keyser, filmcriticus van De Groene Amsterdammer, die als eerste coreferent zou reageren op de openingsbijdrage van Chris Keulemans, had een essay ingediend. Ik las het met stijgende vreugde. Ik had op dit weblog al eens vaker geprobeerd commentaar te vinden op de kredietcrisis in het licht van Spinoza's filosofie. Enige malen kon ik een tekst van Wim Klever opnemen. 

In dit essay, dat is opgenomen in het verslag, bespreekt Gawie Keyser, de film van Abraham Polonsky Force of Evil  uit 1949 in het licht van Spinoza's ideeën over 'goed en kwaad' en legt hij een verbinding met hoe de huidige economische crisis vanuit hebzucht en een kredietcrisis begon. Ik hoop dat hij en Castrum Peregrini mij niet euvel duiden dat ik deze tekst beschouw als behorend tot het 'open domein', hier overneem om er zo ook anderen kennis van te laten nemen.