Scientia intuitiva nader uitgelegd

0
349

De Oostenrijkse Spinozafan Hans Müller heeft de moeite genomen om op zijn weblog ClubSpinoza in december, verspreid over een 13-tal blogs onder de titel Der Gegenstand der 'scientia intuitiva’, een twintigtal bladzijden samen te vatten en te vertalen van het boek van
Paolo Cristofolini, Chemins dans l'’Ethique’ [Presses Universitaires de France – PUF; 2e éd (1998). Oorspr. La Scienza Intuitiva di Spinoza. Napoli: Morano Editore, 1987 – 237 pp. – (Collana di Filosofia : Nuova Serie; 11)] *)

Over Paolo Cristofolini had ik eerder een blog, n.a.v. een open brief van Wim Klever aan Paolo Cristofolini.

Het goed begrijpen van de derde kennissoort, de scientia intuitiva, blijft niet eenvoudig, ook niet na een gedegen toelichting als die van Paolo Cristofolini, waarin Hans Müller ons meemeent, maar het brengt de zorgvuldige lezer het verstaan wel een flink stuk verder, denk ik. 

En degenen die – net als Coleridge over wie ik onlangs een blog had – niet kunnen begrijpen waarom een filosoof die de vrije wil ontkent in ’s hemelsnaam een Ethica kan schrijven, kunnen hier een antwoord vinden.

Ik ben Hans Müller zeer erkentelijk voor het werk dat hij hiermee heeft verricht en ik hoop dat hij ermee akkoord kan gaan dat ik zijn blogs voor het gemak van de lezers in één PDF bijeen heb gebracht.