SCHAAPJES TELLEN

0
311

 "Vandaag mocht ik dromen. Van hoe onze zorg er in 2012 zal uitzien. Die toekomstdroom had vandaag al kunnen uitkomen. Want wat mij betreft krijgen cliënten een veel groter aandeel in de zorg die wij bieden. Hoe kunnen wij nu pretenderen dat we weten wat goede zorg is als we niet naar hun stem luisteren? Binnen het Rehabilitatiecentrum werken we sinds enige tijd met Herstelwerkgroepen. Dat zijn cliënten die professionals en andere cliënten over hun herstelproces vertellen. In mijn droom krijgen we veel meer van deze mensen in betaalde banen. Naar mijn mening kan iemand die bijvoorbeeld 12 jaar bij Mondriaan Zorggroep in zorg is geweest en alle hoeken van onze organisatie heeft gezien, meer over kwaliteit van zorg vertellen dan een medewerker die 6 jaar op dezelfde plek zit. Onze zorg zou veel meer herstelgeoriënteerd moeten worden. Die herstelgedachte zou als een paraplu boven alle zorg die wij bieden, moeten hangen. Cliënten moeten veel meer de aanstuurders van hun eigen herstelproces worden. In mijn droom over 2012 hadden we ook een Award gewonnen als beste zorginstelling. We hadden die verdiend, omdat cliëntenparticipatie bij ons zo goed geregeld was. We moeten veel meer oog hebben voor wat een cliënt wil. Veel cliënten vinden bijvoorbeeld steun in spiritualiteit. Ik heb daar zelf niet zo veel mee, maar dat doet er niet toe. Als het een cliënt helpt in zijn herstelproces, dan is dat prima. Een droom…over hoe rehabilitatie en herstel al in het begin van het zorgproces een plek krijgt, over gelijkwaardigheid tussen cliënten en hulpverleners in het zorgproces. Ik zie zo vaak kleine wondertjes gebeuren bij cliënten. Als rehabilitatiewerker weet ik dat het niet altijd erg is om je doelen niet te bereiken. Veel erger is het om geen doelen meer te hebben"

Dit stukje werd ongeveer 2,5 jaar geleden geschreven door een professionele collega. In een tijdschrift. Ik was toen nog cliënt van die megagrote zorginstelling. Inmiddels ben ik haar collega en hebben we samen al zo'n 20 voorlichtingen door de hele organisatie gegeven, over het belang van rehabilitatie, herstel en ervaringsdeskundigheid.

Vorige week kreeg ik te horen dat we samen de selectiegeprekken gaan voeren voor ervaringsdeskunige nr 2, In een dienstverband. Op 21 juli.

Als 2 schapen over de dam zijn…………..

_______________________________________________________