Sand erover

0
549

Er zijn van die omgevingen (‘werelden’), waarin je – als je niet oppast – maar zo een halve dag kunt verliezen aan surfen en snuffelen met verbazing hoe er van alles aan elkaar wordt geknoopt. Science and Non-Duality (SAND) is er zo een. Momenteel, sinds dinsdag t/m zondag, wordt een 6-daags internationale conferentie gehouden, een evenement van totaalbeleving – met lezingen van wetenschappers, filosofen en spirituele leraren – allemaal goeroes op hun terrein; maar ook meditatiebijeenkomsten, interactieve workshops, filmvoorstellingen, muziek- en dansoptredens. Het wordt voor het eerst in Europa gehouden en wel in conferentiecentrum De Zonheuvel in Doorn waar zo’n 400 mensen op af komen. Centraal staat: the nature of the self – or: celebrating the mysterie of the self.

Alleen het logo al van de organisatie:
         ”Ohm = mc2

 

Allen schijnen het eens te zijn over de absolute eenheid van alles. Spiritualiteit, verbonden met (gelegitimeerd door) wetenschap, waarbij vooral de quantummechanica geliefd is (vooral de Kopenhaagse variant met die lekker fundamentele onzekerheid). Hoe “baanbrekende wetenschap” toch zo fraai overeenstemt met de oeroude wijsheid van nondualiteit als Advaida – het diepe inzicht in de onderlinge verbondenheid van al het leven. Ja, we are all connected… via internet.

Eén ding doet me deugd: Spinoza staat niet op het programma. Het ziet er niet naar uit dat hij voor dit spirituele karretje gespannen wordt. Hoewel een van 'hun' wetenschappers, Robert Lanza, die bezig zou zijn een “Theorie van alles” vanuit de biologie te ontwikkelen, regelmatig naar iets van Spinoza verwijst.