Robin Lutz komt met documentaire over Spinoza

0
49

Op 28 juli 2010 had ik een blog over het voornemen van filmproducent Robin Lutz om een documentaire over Spinoza te maken. Uit dat blog was veel op te maken van de intenties van de filmmaker, die eerder documentaires maakte over Marten Toonder en over Rembrandt.  

Lutz heeft blijkbaar goede voortgang gemaakt, want, zo blijkt uit regionale bladen als de Gooi- en Eemlander, de Gelderlander e.a., zojuist bekend gemaakt dat hij momenteel werkt aan die film over het leven en denken van Spinoza en wat de 17e-eeuwse denker vier eeuwen later nog voor ons betekent. Vooral om dat laatste zou het gaan. Lutz wil een documentaire maken die Spinoza's gedachtengoed en de betekenis daarvan voor een groot publiek duidelijk maakt. “Zijn denken is nog steeds voor het grote publiek relatief onbekend omdat hij zijn teksten in het Latijn schreef”, legt hij uit. Er wordt ook een duidelijke link gemaakt naar Den Haag, Voorburg en Rijnsburg, waar Spinoza terecht kwam toen hij vanwege zijn denkbeelden uit Amsterdam werd verbannen. “Spinoza was één van de eerste mensen die Den Haag profileerde als stad van Vrede en Recht.”

 

De film zou in 2014 in de bioscopen te zien zijn. Bioscoopconcern Pathé, zo heeft Robin Lutz laten weten, zal die documentaire over het leven en denken van filosoof Spinoza gratis aanbieden aan scholieren, studenten en het grote publiek.

Op de website van Robin Lutz is hierover nog niets te vinden. Wel is er een reactie van hem te lezen op een stukje over het tijdelijk van zijn sokkel halen van het Haagse Spinozabeeld. Daarin blijkt hij een echte Haagse Spinozafan.