Publiek heeft het recht om weg te blijven

0
116

In “Arnon Grunberg in gesprek met Micha Wertheim” (vorige week in De Balie; zie op DeJaap.nl) waren de schrijver en de cabaretier het erover eens: “publiek heeft het recht om weg te lopen.” Je hebt uiteraard ook het recht om weg te blijven (resp. om iemands boeken niet te lezen) en zo helemaal niet tot iemands publiek te behoren. Dat laatste geldt voor mij – t.o.v. beiden.

Alle vier tot nu toe door de ASK georganiseerde Spinozadagen in Amsterdam heb ik bijgewoond – behoorde ik tot het publiek. Maar de komende lustrumbijeenkomst zal ik ‘moeten’ missen: ze hebben er namelijk schrijver Arnon Grunberg voor uitgenodigd.

O, Arnon Yasha Yves Grunberg (1971) zal door velen vast een groot schrijver gevonden worden. Hij schijnt goed te verkopen, maar dat doen wel meer auteurs die ik niet hoef (Kluun, Robert Vuijsje). Laat men hem maar in z’n succes opstoten. Nadat ik in een heel vroeg stadium uit stukjes in de VPRO-gids zijn spottende, cynische gossip-houding heb leren kennen, nam ik mij voor niets, maar dan ook niets van hem te hoeven lezen. Dat goede voornemen heb ik zonder enige moeite weten vol te houden. Ik hoef hem niet en heb nooit een boek van hem gelezen. Mij is heerlijk onbekend wat ik wellicht mis.