Prinses Irene las in Spinoza: de afgescheidenheid los te laten

0
515

Annemiek Schrijver had gisteren in het IKON-programma Het Vermoeden een gesprek met prinses Irene van Lippe-Biesterfeld. Ik heb pas gekeken nadat ik van iemand een tip kreeg dat ze Spinoza aanhaalde. Klik op de afbeelding om het programma alsnog te bekijken. Ik geef hieronder enige markeringen.

                

15:12 “Goddelijk is dat wat door alles heen blijkt – dat wat het leven mogelijk maakt.

16:45 leest ze deze tekst van Albert Einstein: “Menselijke wezens zijn deel van een geheel, door ons universum genoemd, een deel dat begrensd is door ruimte en tijd. We ervaren onszelf, door onze gedachten en gevoelens, als afgescheiden van de rest – een soort van optische misleiding van het bewustzijn. Deze misleiding is een gevangenis voor ons, beperkt ons tot onze persoonlijke verlangens en tot het tonen van liefde en aandacht voor enkele personen die het dichtst bij ons staan. Het is onze taak om onszelf te bevrijden uit deze gevangenis door onze cirkels van mededogen te verruimen, door alle levende wezens te omarmen, alsmede het geheel van de natuur in al zijn schoonheid.”

18:25 “Zie de hele puzzel van bovenaf.”

24:05 over Spinoza “die heeft nagedacht over 'verbinding' met de ander, met jezelf, je medemens, de aarde… het gaat niet zozeer om verbinding, maar om de afgescheidenheid los te laten – te laten vallen.”

Ja, kan ik me iets bij deze interpretatie voorstellen. Toch ontvang ik graag een tip over waar ze dit bij Spinoza kan hebben gelezen…