Politieke analyse van kabinetsinformatie met Spinoza’s conatus-begrip

0
359

Spinozist Ton de Kok was elf jaar (van 1983-1994) Tweede Kamerlid voor het CDA en is nu docent godsdienst op het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Hopend dat de deze week informeel met elkaar sprekende fractieleiders wellicht nog kranten lezen, schreef hij voor de Volkskrant een opiniestuk. De Kok’s uitkomst is: CDA kan uit zelfbehoud beter oppositie in gaan.

Ton de Kok bij de 10e Spinoza-zomerweek van de Vereniging Het Spinozahuis, 28 juli 2009 in het Woodbrookershuis te  Barchem.

Zijn stuk stond vanochtend in de krant. Hij begint ermee dat hij als godsdienstleraar bij een kabinet van VVD, CDA en VVD straks van zijn leerlingen allerlei kritische vragen zou krijgen. En vervolgens schrijft hij:

“In het licht van het denken van onze enige filosoof, de tweede generatie allochtoon Spinoza, is die kans zeer reëel. De meest relevante stelling van hem is: elk wezen gehoorzaamt aan de natuurwetten en streeft dus naar volharding in zijn bestaan.

Kijken we naar ‘het wezen’ Maxime Verhagen, dan leeft in hem per definitie de existentiële vraag: hoe kan ik in mijn bestaan als politicus volharden? Toegespitst: hoe kan ik minister van Buitenlandse Zaken blijven?