Pieter Balling (? – ca 1669) was Spinoza’s vriend voor 100% Spinozist? [4] De Brief aan Balling over de voortekenen (Br. 17)

0
75

Dit wordt een extra blog in de reeks over Pieter Balling. Ik heb in het eerste blog slechts kort verwezen naar de brief die Spinoza aan zijn vriend schreef om hem te troosten naar aanleiding van het verdriet om zijn zoon. Ik heb wel even overwogen of ik niet méér over die brief moest schrijven, maar achtte dat voor het doel dat ik mij gesteld had niet per se nodig.

Zojuist echter ontving ik van Adrie Hoogendoorn die voor de HOVO in Lochem vanaf volgende maand een cursus zal geven over De Briefwisseling van Spinoza, zijn tekst over brief 17 met de toestemming die desgewenst deels of geheel op dit weblog te gebruiken.
Adrie maakt altijd veel werk van het samenstellen van een gedegen syllabus bij zijn cursussen. Dat blijkt ook weer uit de uitgebreide tekst waarin hij deze brief aan Balling beschrijft en analyseert – een genoegen om mee te maken. Die Lochemse cursisten mogen zich in hun handen wrijven bij een docent die zich zoveel moeite geeft, om zich gedegen voor te bereiden niet alleen, maar het resultaat ervan ook in begeleidende teksten neer te slaan.

Deze tekst – deze samenvatting, toelichting en commentaar – over de brief van Spinoza aan Pieter Balling, die daarmee uiterst serieus wordt genomen, heeft mij zeer geholpen om de inhoud ervan beter te leren kennen. Ik hoef dat op mijn beurt hier niet nog eens samen te vatten en verwijs naar de syllabustekst die ik – met dank aan Adrie Hoogendoorn – heb geplaatst op benedictusdespinoza.nl  – NB deze site is opgeheven; document op 30 sept. 2016 naar hier verplaatst

Deze bijdrage maakt de reeks over Pieter Balling beduidend completer.

Aanvulling 28 maart 2012

Gisteren verscheen op dit Franse 'Blog de Démocrypte' een omvangrijke studie over deze brief van Spinoza aan Pieter Balling, met veel informatie over 'voorspellende' en andere dromen.