Philosophia Spinozae Perennis

0
386

Uitgeverij Van Gorcum te Assen gaf een reeks uit onder de titel:
Philosophia Spinozae Perennis: Spinoza´s Philosophy and its Relevance

Een fraaie titel, waarmee men  claimt dat het denken van Spinoza tot de ‘eeuwige filosofie’ behoort: inzichten biedt voor alle tijden onafhankelijk van welke cultuur of stroming ook – waarheden over de wereld (de natuur, de realiteit), de mens en zijn bewustzijn die voor ons, in welke tijd we ook leven, van waarde zijn. Leibniz gebruikte de term die echter wijd en zijd bekend werd door het boek van Aldous Huxley The Perennial Philosophy uit 1954. 

De reeks stond aanvankelijk onder redactie van prof. Dr H.G. Hubbeling. Inmiddels zitten, zo zag ik hier en daar op internet, in ieder geval prof Herman de Dijn en prof Piet Steenbakkers in de redactie van de reeks. Op dit moment ben ik bezig met het boek over Brunner, het derde in deze reeks. Daarbij wilde ik eens nagaan welke boeken verder in deze reeks zijn uitgegeven. Het valt nog niet mee om daar achter te komen. Ik neem aan dat in het laatste boek de hele reeks vermeld is, maar op internet is die nergens te vinden. De uitgever heeft het overzicht niet op z’n website staan. Als het mij lukt om van overal op het de wereldwijde web deze reeks te reconstrueren, dan wordt dit blog de enige plek op internet waar deze dan in z’n geheel staat. (Er is één bibliotheek die vijf delen vermeldt en zelfs vermeldt één bibliotheek zeven delen; maar nr 6 zit er niet tussen)

Het is aardig gelukt om langs allerlei omwegen de reeks te reconstrueren. Alleen deel 6 heb ik nergens kunnen opdiepen. Als dat wel bestaat, volgt de titel daarvan later. Een aantal dingen vielen  me op: een enkel boek wordt 1x (of niet) vermeld, een ander zeer vaak. Nr 5 in de reeks (over Spinoza's politieke theorie) bijvoorbeeld liet zich zeer vaak signaleren. Tenslotte viel me op hoeveel hits er uit Japan en China te signaleren zijn – van boekhandels, maar ook vanuit bibliografieën. Spinoza wordt ook daar blijkbaar goed bestudeerd.

Uitgever en redactie van de reeks doen het overigens zeer kalmpjes aan. Maar ja, wie de eeuwigheid op 't oog heeft…