Petitie gestart: Een monument voor Adriaan Koerbagh

0
337

In het blog, waarin ik Bart Leeuwenburgs boek over Adriaan Koerbagh besprak, citeer ik aan het eind de opmerking die hij in NRC Handelsblad van 2 april tegenover interviewer Dirk Vlasblom maakte: "Er is in zijn stad niets dat aan hem herinnert: geen straatje, geen plantsoentje, niks." En zie. Vanmorgen is ene Judith Bosch uit Nijmegen een petitie gestart: Een monument voor Adriaan Koerbagh, met deze tekst:

"Amsterdam, 27 juli 1668. We bevinden ons in de pijnkamer van het stadhuis op de Dam, waar de arts en jurist Adriaan Koerbagh (1633-1669) wordt voorgeleid om zijn vonnis aan te horen: 10 jaar rasphuis. Na een jaar overlijdt hij onder erbarmelijke omstandigheden. En waarom? Alleen maar omdat hij schreef dat de bijbel niet heilig en Jezus niet goddelijk was…

De vrijheid van meningsuiting werd door Koerbagh verdedigd en door Amsterdam vertrapt. Het wordt tijd dat Amsterdam deze man excuses aanbiedt en hem zichtbaar maakt in de stad. Noem een laan of straat naar deze held van de Westerse verlichting.

Help ons Amsterdam te overtuigen! Zet een handtekening. Het is een kleine moeite en u hoeft zich geen zorgen te maken: dankzij Adriaans vroege strijd voor uw vrijheid van meningsuiting zult u hiervoor niet meer worden vervolgd!"

                                               * * *

Er is al getekend door: Ewoud Sanders, Steven de Joode, Bart Leeuwenburgh, Wiep van Bunge, Michiel Wielema, Cis van Heertum, Frank Mertens, ondergetekende en tientallen anderen. Het wachten is op nog bekendere Nederlanders als Nelleke Noordervliet. Die zal zich wel bij de ondertekenaars voegen, vermoed ik.

Mij werd gevraagd er een blog aan te wijden, wat ik uiteraard graag doe (en ook ongevraagd zou hebben gedaan).
Oproep aan u: voeg a.u.b. uw handtekening toe op petities.nl

't Willige Rasphuis