Ordine Geometrico

0
82

Wat is het toch dat de werkelijke ondertitel van de Ethica, zo makkelijk vergeten wordt, zelfs door Spinoza-deskundigen. Ethica more geometrico demonstrata ligt blijkbaar beter in het gehoor? In een korte periode kom ik – en niet bij de eerste de besten – de foute ondertitel tegen. Zelfs kreeg ik een ‘verbetering’ toen de juiste titel werd voorgelegd.

Toen begin deze maand de folder van de nieuwe Spinoza Kring Limburg (cf blog) werd uitgereikt aan de cursisten van HOVO Limburg die een cursus over de Ethica volgen die gegeven wordt door de mediaevist emeritus prof. L.M. de Rijk, was diens reactie: “Mooi initiatief, mooie folder ook; maar die titel is fout, die moet zijn: Ethica More Geometrico demonstrata.

Op de twee CD-boxen met colleges over Spinoza die de voorbije maanden op de markt werden gebracht, die van prof. dr. Wiep van Bunge (die ik binnenkort ga bespreken) en van prof. dr. Han van Ruler (die ik onlangs besprak, cf blog), wordt gesproken over Ethica More Geometrico demonstrata.

Ik voeg hierbij een plaatje van het titelblad zodat iedereen nog eens goed kan zien dat het echt Ethica Ordine Geometrico demonstrata was.

        

Zo vaak ‘more’ van hooggeleerde heren roept twee vragen op: