Opera Spinoza van Ton de Kruyf (1971)

0
29

Mededeling 10 febr. 2012 – nadat de heer M.L. Heijmans daarvan in een reactie melding maakte (zie onder) heb ik een apart blog gemaakt n.a.v. het overlijden op 1 februari 2012 van de componist Ton de Kruyf.

                                                              – – – –

Nadat het Holland Festival in 1964 het toneelstuk Spinoza van Dimitri Frenkl Frank had (zie hier eerder op dit weblog), werd het Holland Festival in 1971 geopend met de opera Spinoza van componist Ton de Kruyf op libretto van Dimitri Frenkl Frank, die er zijn toneelstuk voor omgewerkt zal hebben.

Hier breng ik bijeen wat ik hierover op internet vond.

                   Ton de Kruyf 

Kruyf, Ton de (geb. Leerdam 1937) Nederlands componist. De Kruyf volgde compositiecursussen in Darmstadt, waar hij het werk van Maderna, Boulez, Stockhausen en Ligeti leerde kennen. Hij schreef in twaalftoontechnieken en hanteerde seriële compositieprincipes; een lyrische ondertoon valt onmiskenbaar in zijn werk aan te wijzen. Hij componeerde vocale werken (o.a. Einst dem Grau der Nacht enttauscht voor mezzosopraan en ensemble, 1964) en instrumentale werken. Zijn opera Spinoza ging in 1971 op het Holland Festival in première. (van hier)