(on)gelovig?

0
465

vanwege mijn werk was ik vorige week in het psychiatrisch ziekenhuis in heerlen. Ik  word van dergelijke bezoekjes doorgaans niet zo vrolijk.
Afgelopen donderdag kwam de geestelijk verzorger naar mij toe. Ik maakte hem een compliment over een artikeltje dat hij geschreven had in het cliëntenblad. 

'Jij, was toch zo'n socialist" zei hij. "Ach" zei ik. "ik denk niet dat ik een socialist ben, wel denk/vind ik nog steeds dat onze maatschappij bijzonder vreemd, en buitengewoon onrechtvaardig georganiseerd is"

Tja, keek hij  me dus even vreemd aan. 
 

ik: "Weet je, hub (zo heet de goede man), ik denk dat ik heel erg religieus ben. Ik geloof dus niet in god zoals de kerk me dat jarenlang heeft 'wijs' gemaakt. Ik heb inmiddels geleerd dat ik vooral in mezelf geloof".

Tja, keek hij me dus even vreemd aan.

ik: "kijk, als god bestaat……en hij heeft mij geschapen, dan ben ik dus een stukje god. Als ik dus een zoon van god ben, dan kan ik dus wel een potje breken hier op aarde, denk je niet?
Door weer in mezelf te gaan geloven zijn andere mensen ook weer in mij gaan geloven, of was het andersom? Dat laatste weet ik, eerlijk gezegd, niet meer zo"

"Morris, ga je nog naar de kerk dan?", vroeg hub.

ik: "hoezo 'nog'?"

"Ik ben daar eigenlijk nooit heen gegaan. Ik begreep nooit wat de pastoors allemaal vertelden. Bovendien vind ik zo'n gebouw heel erg ongezellig van binnen. Ik had nooit het idee dat ik een zondaar was, terwijl ik dat wel te horen kreeg.  Een andere mening mocht ik nooit hebben, ook niet tijdens godsdienstlessen op school."

"eigenlijk heb ik alleen maar last gehad van 'jouw god ', beste Hub"

Hub: "Ow…………..!!"

Ik: " 't zit volgens mij zo: als je in jezelf gelooft, je bewust bent van je eigen overtuigingen en openstaat voor andermans opvattingen, dan ben je religieus.
Dus dat je met je 'boerenverstand' durft na te denken, en vooral durft te twijfelen aan waarheden van dokters, onderwijzers, en ook geestelijk verzorgers………"

Hub: "daar zit wat in, zullen we samen een dialoog in het clientenblad, schrijven"

ik:  "Ow…………….??"  

Tja, keek ik  hem dus even vreemd aan

      
en 5 tellen daarna: "deal man, doen we!!"

Is Hub een socialistische gelovige? ben ik een gelovige socialist?
ff denken…………….zijn we niet 'gewoon' beiden religieus, en daardoor vooral mens?!

ik geloof het wel
wees gegroet,

Morris©