NWO-Spinozapremies 2010 bekend gemaakt

0
309

Vandaag heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de vier winnaars bekendgemaakt van de NWO-Spinozapremie 2010. De premies gaan naar een psychologe, een astronoom, een chemicus en een classica.

De winnaars zijn psychologe Naomi Ellemers, astronoom Marijn Franx, chemicus Piet Gros en classica Ineke Sluiter. Zij krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan onderzoek naar keuze. De premie, ook wel de Spinozaprijs genoemd, is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap, ook bekend als de Nederlandse Nobelprijs.

Het lijkt een eerlijke verdeling over de disciplines (niet meer een meerderheid voor de natuurwetenschappen), maar het is geen verdeling over de universiteiten. Maar liefst drie van de winnaars zijn werkzaam aan de Universiteit Leiden. Leiden mag dus gezien worden als de top- ofwel Spinoza-universiteit!   *)
[Dit vetgedrukt komt niet voor rekening van de Nwo, maar voor die van deze blogger. De uitzondering is Piet Gros – die werkt aan de Utrechtse Universiteit]
 

V.l.n.r. Spinozawinnaars Marijn Franx, Naomi Ellemers, Piet Gros, NWO-bestuursvoorzitter Jos Engelen, Ineke Sluiter
V.l.n.r. Spinozawinnaars Marijn Franx, Naomi Ellemers, Piet Gros, NWO-bestuursvoorzitter Jos Engelen, Ineke Sluiter, tijdens de bekendmaking van de Spinozapremies 2010 op maandag 7 juni. [Credits: NWO/Arie Wapenaar]