Nieuwe boeken over de Verlichting

0
22

Wie in Google de titel van de door Jabik Veenbaas in het Nederlands vertaalde in 2000 bij Lemniscaat uitgekomen Spinoza-biografie van Margaret Gullan-Whur, Spinoza: een leven volgens de rede, ingeeft krijgt daar te zien dat Jabik Veenbaas als de auteur ervan wordt aangegeven. Ik heb jaren geleden Google van die vergissing op de hoogte gesteld (vroeger hadden ze daar een aparte knop voor), maar daarmee werd niets gedaan. BooksGoogle geeft nog altijd Jabik Veenbaas als auteur van dat boek. Het was meteen de laatste keer dat ik Google op een fout attendeerde.

Maar nu heeft Veenbaas zelf een boek geschreven over de Verlichting, met daarin ook zijn visie op Spinoza:

Jabik Veenbaas, De verlichting als kraamkamer. Over het tijdperk en zijn betekenis voor het heden” [Nieuw Amsterdam, 2013]

Het hoofdstuk [3] over Spinoza draagt als titel: "Het godsbewijs van de atheïst" 

Miriam Rasch gaf bij Athenaeum Boekhandel een positieve recensie: "verzameling van vijftien essays prettig tegendraads. Samen vormen de stukken, die onderling nauw samenhangen maar toch los van elkaar te lezen zijn, een gevarieerd verhaal." Ze ziet het als "Een wonder van verteltechniek". In Vrij Nederland schreef Carel Peeters over het boek: