’n Goede Vraag !

0
309

Waar ligt de Rio de la Plata ?

Wat vijftig, zestig jaar geleden een normale schoolvraag was, doet het in onze jaren zeer goed in een kennisquiz ! Wil je graag, dat een kandidaat >er uit vliegt<, bijvoorbeeld bij Een tegen Honderd, dan neem je gewoon zo’n vraag op. Kleed je hem dan nog leuker aan door te vragen
Wat ligt er dichter bij de Rio de la Plata > Beetsterzwaag of Drachten<, dan is het helemaal lachen geblazen. En je houdt je dure geld in je zak !
Nu kun je natuurlijk zeggen >Wat heb ik, hebben wij, met de Rio de la Plata te maken, dat interesseert ons toch niet ?
En dat is nu juist het punt. Wat dit is het punt op de wereld, waar wij bij enige benadering, in Europa, onze Warme Golfstroom vandaan halen. Die er bijvoorbeeld schuld aan is, dat we hier onze winters en zomers kunnen genieten. En dat dit nu juist een van de kritieke punten in de heersende klimaatverandering is. De Warme Golfstroom dreigt zijn vermogen te verliezen. En daarmee bij te dragen – wanneer je dit zo nog kunt noemen ? – aan de veranderingen, die ons in het vooruitzicht worden gesteld.
Als we niet ……
Ja, wat kunnen we nog doen, om zo’n verandering tegen te houden ? Naar Montevideo of Buenos Aires gaan en daar allemaal in die rivier gaan staan spuwen, blazen of plassen ? Dat maakt dat water ook niet warmer. En al zou het zo zijn, onderweg verliest het dan toch te veel van haar kracht.
Maar het geeft wel aan, dat zo’n vraag naar de topografische situatie van zo maar ‘n rivier geen quiz-vraag zou hoeven te zijn, maar die we allemaal vanwege haar belang, direct moeten kunnen beantwoorden.