’n Bruine streep in opa’s onderbroek

0
372

Zaterdagmiddag !
Al jarenlang is het een gewoonte, dat twee van de kinderen opa en oma komen bezoeken. Zo na drie uur, zodat opa eerst nog zijn middagtukkie kan doen.
Vroeger kwamen dan ook de kinderen mee, tot oma vond, dat dit een beetje te veel voor opa werd, al die drukte. En zo bleven alleen een zoon met vrouw en een dochter met man over.

Jawel, die kleinkinderen hadden opa en oma niet vergeten! Van alle vijf kinderen waren ze vertegenwoordigd over twee weken verdeeld. Dat hield de pret erin voor beide kanten en zo was het ook een mooie tijdsbesteding.

Van alle negen kleinkinderen was zijn oudste kleindochter – van zijn oudste zoon – hem het liefst, Had hij natuurlijk nooit gezegd en ook steeds zijn best gedaan, dit in de familie niet te laten blijken. Maar wanneer er eens een uurtje op school uitviel, dan rende of racete ze naar de aanleunwoning van opa en oma. En wanneer oma dan juist eens weg was, naar de bejaardensoos of zo, dan hadden ze ‘t het best!

Zij konden over alles praten. Anneke profiteerde van de goede adviezen, die opa, een ex-verpleger, haar kon en wilde geven. Zo wilde ze natuurlijk later ook in de verpleging. Opa vond het heerlijk haar zo bij zich te hebben. Zo maakte ze op een keer, een warme zomerse dag, haar bloes los en ging haar hemdje omlaag. Vol trots liet ze opa haar beide – zoals zij het noemde, twee bruinen bonen zien. Die aankondigden, dat er wellicht binnen niet te lange tijd een uitbreiding van de samenstelling van de linnenkast zou plaats vinden.
>Tenzij<, vertelde opa haar, >zij de zelfde mening als haar moeder dertig jaar eerder was toegedaan, die als Dolle Mina het gebruik van een beha had afgewezen<.
Een half jaar later was opa de eerste, die van haar eerste menstruatie op de hoogte werd gesteld. Deze en andere intimiteiten werden door die twee als kostbaarheden gekoesterd. Zelfs haar ouders wisten er niets van.

Deze relatie deed geen afbreuk aan die met de andere kleinkinderen, ze waren allemaal dol op hun opa en hij op hen. Maar de knuffel van Anneke, zelfs bij een baard van twee of drie dagen, was voor opa altijd een ervaring, die hem aan zijn eerste liefde deed terugdenken.

Op deze zaterdagmiddag was alles een beetje anders.
De zoon en schoondochter kwamen het eerst. Zij zagen direct, dat er met opa iets niet goed was. Als een ziek vogeltje hing hij onderuit in zijn stoel.

Tegen zijn gewoonten in. Hij had om zich buiten de deur te kunnen bewegen een ouderwetse invalidenwagen nodig. Hij had als kind een vliegende-hollander gehad en vandaar dat hij nu weer de voorkeur gaf aan het zelfde mechanisme. En zijn armen bleven zo net zo sterk als vroeger toen hij veel zwaardere mensen dan hemzelf moest verbedden.

Hij was zo ook in de gelegenheid om op donderdag naar zijn al vele decennia geliefde bridgeclub te gaan. Dat vond hij zelf niet zo’n prestatie, hoewel hij er >>van boven lekker mee bij de tijd <

Maar, terug naar die zaterdagmiddag.
Toen zijn zus en zwager binnen kwamen zagen ze, dat broer, achter de rug van oma zijn hoofd schudde. Zus trok vragend haar wenkbrauwen samen, waarop haar broer de schouders licht ophaalde.
Toen oma later naar de keuken verdween om frisdranken in te schenken en snacks klaar te maken, maakte de schoonzoon van de gelegenheid gebruik en opa vertelde zo kort mogelijk:
Donderdagavond had oma bij uitzondering eens hachée gemaakt, waar opa altijd zo dol op was. Vanmorgen was oma naar hem toegekomen en had op zeer kwade toon hem de onderbroek getoond, die hij in de wasmand had gedeponeerd.
>>Jij altijd met jouw praatjes over hygiëne ! Kijk maar eens naar jezelf ! Ik moet maar weer zien, dat ik het schoon krijg ! En doe voortaan maar eerst zelf eens op de wc, wat je daar goed moet doen! Je kijkt voor straf dit weekeinde niet naar Sport in Beeld !!<<

Toen oma terugkwam met een dienblad vol lekkernijen was het opvallend stil in de kamer. Maar dat viel haar niet op. Bij de drankjes en de snacks kwam het gesprek weer op gang. Totdat de schoonzoon zich niet langer kon inhouden
>>Pa, vanavond de interland tussen Holland en Tunesië ! Gaan we nog kijken ?
En daar was de drukkende stilte weer terug. Het was eruit geweest, voor hij er zelf helemaal erg in had. Maar oma liet zich niet in een hoekje zetten!
>Vanavond kijken we naar mijn programma ! Dat hebben we al afgesproken.

Waarop Tom zei
>Goed, pa ! Dan kom ik je om half acht met de auto ophalen en breng ik je om half elf weer netjes thuis ! Afgesproken ? <

Opa kwam aanmerkelijk meer rechtop in zijn stoel.
Oma had het in eens erg druk in de keuken.

Dochter en schoondochter gingen haar gauw achterna.    >Om de aardappels af te gieten<, zoals ze later tegen hun echtgenotes zeiden.