Melech Ravitch schreef Spinozagedichten in katholieke kerk

0
21

Naar aanleiding van mijn blog over Samuel Winer die een Jiddische vertaling van de Ethica maakte, stelde ik daarover een vraag aan de Jiddisch vertaalster Willy Brill, n.l. of zij kon vertellen waar en wanneer de Jiddische uitgave van de Ethica verschenen was en of het wellicht om de vertaling van Samuel Winer ging.

Melech RavitchDaarop kreeg ik geen antwoord, maar wel vertelde ze me in een e-mail het aardige verhaal over waar en hoe de Jiddische dichter Melech Ravitch zijn twintig Spinozagedichten geschreven heeft. [Zie hier de blogs over hem – 1, 2, 3]. Hier dan haar anekdote.

Tijdens de eerste wereldoorlog verbleef Ravitch in een Hongaarse stad met ontelbare katholieke kerken. Omdat er nergens een rustige plek was om te schrijven liep hij maar een kerk binnen, die totaal leeg was. Hij knielde neer en begon op de rand van een kerkbank aan zijn cyclus Spinozagedichten. Het werden er twintig. In zijn memoires schrijft hij: De joodse dichter kwam dagelijks terug in de katholieke kerk en liet de serene stemming en het klokgelui in zijn Spinozagedichten doorklinken.

Update 15 juni 2011

Inmiddels heeft The YVIO Ecyclopedia of Jews in Eastern Europe een lemma over Ravitch, Melech