Intervieuw met Jan Kooijman:"Ik werd Donald Duck genoemd"

0
31

Deze week kan je in Hitkrant een intervieuw lezen met Jan Kooijman. Hij speelt al bijna 2 jaar de rol van Danny in GTST. Lees hier het intervieuw:

(Hitkrant vroeg een woord, waarop hij Ja of Nee moest antwoorden)

Nerd?
Ja! Ik ben eerder een nerd dan een coole dude. Ik ben namelijk überprecies. Als ik iets leuk vindt zoek ik het tot op de bodem uit. Zo weet ik bijvoorbeeld alles wat er gebeurde in de internationale tenniswereld in de afgelopen jaren. Vroeger schreef ik zelfs hele thema's over van grote tennistoernooien en bedacht ik van tevoren al wie er in de finale zou komen. Ook op school was ik een nerd. Ik wilde altijd alles weten en probeerde overal de beste in te zijn. Noem het ambitie, maar het is ook best nerdy.

Noncha?
Ja! Nonchalant zijn heeft te maken met je op je gemak voelen, volgens mij. Dat ben ik vrij snel, waardoor ik een soort an nonchalance over me heen heb. In mijn werk ben ik zeker niet nonchalant, maar juist doelgericht. Ook daarin ben ik een Pietje Precies en ik daag mezelf altijd uit om beter te worden. Vooral voor mezelf kan dat soms heel irritant zijn.

Party Animal?
Ja! Ik hou wel van een feestje. Helaas heb ik er weinig tijd voor, maar ik ga op zich graag stappen om me even te onladen. Wanneer ik voor het laatst flink heb doorgehaald? Bij de afterparty van So You Think You Can Dance was ik pas om kwart over 5 thuis…

Macho?
Nee! Misschien ben ik dat voor mensen die me niet kennen en ik ben inderdaad beschermend naar mijn vriendin toe. Maar zo'n echt macho als iemand die alleen maar over vrouwen en voetbal en zo kan praten met z'n vriendjes in de kroeg? Nee.

Jan Lul?
Ja! Ik ben een makkelijk slachtoffer voor grappen en ga daar ook graag in mee. Bij SYTYCD probeerden Dennis Weening en ik elkaar de hele tijd op een leuke manier in de zeik te nemen en daar hadden we de grootste lol om. Dat ik daardoor een Jan Lul werd, vind ik ook helemaal niet erg. Door mee te gaan in een hoog Jan Lul-gehalte neem je jezelf niet al te serieus.

Onzeker?
Ja! In mijn werk ben ik weleens onzeker over hoe ik speel. Daar heb ik nog geen gemak of een soort van comfortzone gevonden. Als danser kan ik helemaal los, maar dat heb ik met acteren nog steeds niet. Me goed voorbereiden, hulp van ervaren collega's en hard werken helpen me om me steeds zekerder te worden.

Verlegen?
Nee! Ik ben vroeger heel verlegen geweest, maar op een gegeven moment zei ik tegen mezelf: Dit ben ik en ik ga me niet anders voordoen. Met verlegenheid sta je alleen jezelf maar in de weg, omdat je dan nooit precies kunt laten zien wie je bent. Wat ik wel merk, is dat ik me terughoudend opstel alsi k in een grote groep met onbekenden terechtkom. Maar dat is net even iets anders dan verlegenheid.

Gul?
Ja! De laatste jaren ben ik iets meer gaan verdienen en het gaat best goed met mij. Om die reden kan ik makkelijker met geld omgaan en bijvoorbeeld eens vaker op een rondje trakteren. Het is niet zo dat ik een buitensporig veel geld uitgeef, want ik ben ook een spaarder. Ik denk alvast na over de tijd dat het financieel gezien misschien eens wat minder zou kunnen gaan.

Muzikaal?
Ja! Ik ben best  muzikaal en kan aardig zingen. Mijn moeder is muzieklerares, dus ik heb van jongs af aan heel veel verschillende soorten muziek gehoord. Op een blauwe maandag speelde ik ooit viool, maar daar ben ik vrij snel mee opgehouden.

Driftig?
Nee! Mijn broer noemde mij vroeger Donald Duck, omdat ik me altijd enorm liet opnaaien door hem. Als hij dan ook nog eens Donald Duck tegen me zei, werd ik nog kwader. Hij kon echt het bloed onder mkijn nagels vandaan halen. Ik heb zelfs een keer van woede een dartpijl in zijn kuit gegooid. in de loop der jaren ben ik steeds minder driftig geworden. Eigenlijk wind ik me alleen nog maar op over dingen die me echt dwarzitten of raken. maar zelfs die dingen hou ik liever voor mezelf.

Bron: Hitkrant week 50 2010