Intervieuw: Marly van der Velden

0
485

Vierduizend mensen reageerden vorig jaar op de open auditie voor een gastrol in Goede Tijden Slechte Tijden. Wat de meeste wannabe soapies niet lukte, daar slaagde Marly van der Velden (20) drie jaar geleden wel in: ze deed auditie en werd aangenomen voor de rol van Nina Sanders, dochter van Ludo en Janine.

Wanneer wist je dat er een acteertalent in je zat?
Ik wilde eigenlijk altijd al acteren, maar was vroeger veel te verlegen, dus ik ging dansen. Pas op mijn 14e begon ik met acteerlessen en toen wist ik gelijk dat het helemaal mijn ding was.

En hoe kwam je bij GTST terecht?
Eigenlijk had ik me ingeschreven voor de kappersopleiding, alles was geregeld, maar ik kreeg het er zo benauwd van dat ik overstuur naar mijn moeder ging. Dit was helemaal niet wat ik wilde. Mijn moeder stelde me gerust en zei dat ik gewoon moest gaan doen wat ik wel graag wilde. Ik schreef me in bij een jeugdtheaterschool en bij een castingbureau en deed op mijn 17e auditie voor een rol in Goede Tijden. Ik wist niet voor welke rol ik auditie deed, maar in de derde ronde speelde ik met Caroline de Bruijn en Erik de Vogel (Janine Elschot en Ludo Sanders): toen wist ik wel dat mijn rol iets met de familie Sanders te maken moest hebben…

Vertel eens hoe de werkdag van een soapactrice eruit ziet…
Soms moeten we vijf dagen in de week werken, maar het komt ook wel eens voor dat we twee dagen vrij zijn. Daarnaast heb je er ook af en toe dagen tussen zitten waarop je van 7.00 tot 19.00 werkt.
Als eerste ga je zo’n drie kwartier de make-up in en daarna begin je met je scènes. Je hebt maar twintig minuten per scène, dus je hebt wel de druk dat je het goed moet doen. En een zenuwachtige regisseur die roept: ‘nog vijf minuten’, draagt niet bij aan je acteerkunsten…

En wat nou als je de slappe lach krijgt?
Ja, dat is verschrikkelijk! Juist om-dat je niet wilt lachen, wordt het erger en gaat het niet weg. Sommige acteurs kijken dan de hele tijd naar de grond en kijken el-kaar pas weer aan als de camera loopt, maar dat moet je juist niet doen, je schiet zo weer in de lach. Mijn trucje: goed in- en uitademen, elkaar blijven aankijken en aan iets heel anders denken.

Moet je veel wachten op de set?
Soms wel, dan heb je bijvoorbeeld een gat van drie uur. Maar we hebben een ‘green room’ waar we lekker kunnen zitten, er staat een computer en een tv. Vaak zitten we samen bandjes terug te kijken, zodat je daarvan kunt leren.

Krijg je veel tips van je collega’s?
Ja, Caroline en Erik en nu ook Marjolein Keuning (speelt de rol van Maxime Sanders) geven me vaak tips en daar steek ik dan weer wat van op. Ik vind dat helemaal niet vervelend, maar juist heel fijn.

Hoe vind je het dat je nu een zogenoemde bn’er bent?
Het heeft twee kanten. Aan de ene kant is het natuurlijk superleuk dat mensen naar je toekomen en zeggen dat ze je goed vinden. Maar aan de andere kant is het soms lastig. Op momenten dat je niet lekker in je vel zit, heb je niet zo’n zin om na je werk ook nog eens geconfronteerd te worden met die bekendheid. Als je dan chagrijnig door de supermarkt loopt, denken ze: zie je wel die Nina is in het echt ook zo!

Heb je al plannen voor de toekomst?
GTST is leuk, maar natuurlijk niet voor eeuwig. Ik heb nog geen concrete plannen, maar ik zou graag in een film willen spelen. Drama is wel een beetje mijn ding, dus een rol in een oorlogsfilm zou goed bij me passen.