2023 staat voor de deur: dit worden de 5 grootste muziektrends

0
1430

De muziekindustrie heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan. En de ontwikkelingen blijven elkaar maar opvolgen. Het is een industrie die constant in verandering is. Interessant om in de gaten te houden. En wie houdt er niet van muziek? Laten we eens kijken naar de 5 grootste muziektrends van 2023. Ga je vast van swingen!

1 – Muziek in andere talen

De Koreaanse ban BTS staat regelmatig heel hoog op SoundCloud. Het bewijs dat je in het tijdperk van wereldwijde streaming niet in het Engels hoeft te zingen om groots te slagen. K-Pop muziek wordt zelden op de radio uitgezonden. In plaats daarvan domineert het vooral de streamingdiensten. Hun fans kunnen kiezen uit miljoenen nummers die beschikbaar zijn op streamingdiensten. De tijd dat we vooral naar Engelstalige muziek luisterden is dus voorbij.

2 – Muziek via TikTok

Facebook, Twitter en Instagram zijn al enkele jaren waanzinnig populair. Maar hun dominantie wordt steeds meer bedreigd door TikTok. Het platform heeft meer dan 1 miljard maandelijks actieve gebruikers. Niet zo gek als je bedenkt dat het in een grote kans op ‘viral gaan’ voor artiesten biedt. En dat niet alleen, want het biedt ook aan om makers te financieren in de vorm van het TikTok Creator Fund. Daarom neemt de populariteit ervan met de dag toe. Het snelle karakter van TikTok maakt het het ideale platform voor muziekpromotie. En het is goed op weg om in 2023 nog groter te worden. We houden het in de gaten!

3 – Tours en festivals

Tours en festivals zijn vaak te vinden in verschillende steden. Ze hebben zeker invloed op het toerisme en de cultuur binnen een regio. Sommige mensen reizen speciaal voor een bepaald festival ergens naar toe. Wel wordt er af en toe flink geklaagd over de ticketprijzen. Maar dat hoort erbij! De muzieksector zal blijven bloeien in 2023. Ze bieden dan ook veel voordelen. Zo kun je tijd doorbrengen met vrienden en geliefden en meerdere bands en muziekartiesten op één plek bewonderen.

4 – Sync

Sync is een proces te maken waarbij liedjes worden gecombineerd met bewegende beelden. Denk bijvoorbeeld aan film, tv-series, advertenties en nog veel meer. Als artiest geef je iemand toestemming om jouw muziek te gebruiken onder bewegend beeld. Het is een echte trend in 2023, waar artiesten graag aan meewerken. Sync deals worden meestal geregeld tussen een muziekuitgever en een potentiële klant. Vervolgens krijg je als consument toegang via Android, iPhone en iPad.

5 – Overal Indie

“Indie” is een afkorting van “independent”. Het is dan ook muziek die geproduceerd is door een DIY artiest of een onafhankelijk label. zonder de traditionele middelen van een groot label. Indie is een esthetiek, een houding en een geluid gaan beschrijven. Zonder het kapitaal van grote labels moeten onafhankelijke artiesten hun eigen kunst vormgeven. Die onafhankelijke muziekstijl ga je in 2023 vaak tegenkomen, want het is een tegendraads geluid waar veel mensen van houden.