Maand van de filosofie over Vrijheid

0
307

Opvallend hoe weinig in de Maand van de Filosofie die dit jaar het thema ‘vrijheid’ heeft, in de programmering de naam van Spinoza voorkomt – althans voor zover de activiteiten op de website van de maandvandefilosofie.nl vermeld staan.

Op 7 april geeft Robert Snel voor de Volksuniversiteit Amsterdam in de Rapenburgerstraat een lezing over de vraag: Zijn we vrij of worden onze keuzes bepaald door onze biologische, psychologisch en zelfs economische conditie? In de toelichting: " Vrijheid vormt een centraal concept in ons denken en in de geschiedenis van de Westerse cultuur. De laatste decennia kennen we het ook als exportproduct en reclameleus van onze economische politiek: 'Freedom and democracy'. Dat is merkwaardig. Als er iets is dat de wetenschap ons leert, dan is het hoe onvrij wij zijn in onze keuzes: biologisch (Darwin), sociaal (A. Comte), psychologisch (Freud), economisch en zelfs politiek.
Er is een lange traditie van Europese filosofen die zowel wils- als handelingsvrijheid met kracht van argumenten heeft ontkend. Vanaf de stoïcijnen, via Seneca en Spinoza tot en met Nietzsche. Waarom zijn zij een onderstroom gebleven? En waarom houden wij – vaak tegen beter weten in – vast aan een even illusoir als paradoxaal concept van vrijheid?"
[Zie hier]