Loevendie’s Spinozaopera zal wel altijd een droom blijven – een droom van Gerontius

0
460

Vandaag in Trouw weer een artikel over de opera over Spinoza die de Amsterdamse componist Theo Loevendie van plan zou zijn te schrijven. Hij denkt erover na. En misschien wordt het wel geen opera maar een oratorium. [Hier in PDF]

Al eerder, op 17 juli 2009, had Trouw een interview, waaruit bleek dat hij er al heel lang over denkt: Telkens dacht hij aan Spinoza: een grootschalige opera moet het worden, met de naam ’Spinoza’. Zou Trouw hem om het half jaar gaan interviewen?

Uit dit nieuwe interview met de componist krijg je niet de indruk dat hij al een flink stuk is opgeschoten. Wel blijkt nu dat hij er contact over heeft gehad met Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Die heeft Loevendie laten weten dat hij meer voelt voor een oratorium. Een koor met solisten en een orkest zouden volgens hem beter passen bij een filosofisch onderwerp. „De handelingen in een opera kunnen frivoliteiten opleveren die het publiek afleiden van Spinoza’s gedachtengoed”, zegt Loevendie.

„Maar”, zegt de componist, „opera of oratorium; ik ga er nog eens heel goed over nadenken. Misschien wordt het iets ertussenin.”