Kunstenaar Chris van der Kaap & Spinoza

0
315

Spinoza heeft altijd al – naast op filosofen en wetenschappers – vooral een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op kunstenaars. Op de Duitse Romantici aan het begin van de 19e eeuw, op de Beweging der Tachtigers aan het eind van die eeuw, op de kunstenaars van De Stijl. Er zijn vele voorbeelden te noemen.

Chris van der KaapVia een blog van 1 september op het Italiaanse Foglio Spinoziano Blog ontdek ik Chris van der Kaap: een jonge – 25 april 1989 geboren – ‘collagist, photographer and writer.’ Chris van der Kaap is student aan de Gerrit Rietveld Academie. Toen hij in 2005, op 5 havo van de Vrije School de IJssel in Zutphen zat, had hij al eens wat foto´s ingezonden op Noorderlicht Fotografie.
Vandaar krijg je een link naar zijn website.

Op die site heeft hij niets over Spinoza. Maar hij schreef – verwijzend naar de Spinozamanifestatie in Amsterdam, krijg ik de indruk –  mede n.a.v. het lezen van de Ethica, een kort essay over verstand en gevoel: Things you do, and don't understand. Dit is in het Italiaans vertaald en samen met het origineel op fogliospinoziano.it te vinden.