Knappe én ontroerende graphic novel van Jaron Beekes over Spinoza

0
90

Spinoza van Jaron BeekesJaron Beekes, De lens van Spinoza. Oog en Blik/De Bezige Bij, 2011. Een beeldende biografie over Spinoza en een toegankelijke inleiding op zijn filosofie. [Zie deze blogs van 30 juli en 17 oktober 2011]

Wanneer ik voor het laatst een stripboek las kan ik mij niet meer herinneren, maar dat moet heel lang geleden zijn. Tien jaar geleden heb ik geaarzeld om het tekeningenverhaal Persepolis van de Iraanse Marjane Satrapi aan te schaffen. Ook toen trok mij een sterke interesse in Iran, wegens mijn Iraanse vrouw, maar ik liet het onaangeschaft. Nu, bij dit boek, aarzelde ik geen moment, kocht het – bereid me te laten verrassen. En verrast werd ik.

Ik las en bekeek deze Spinoza-strip van Jaron Beekes in één ruk uit, wat in eerste instantie niet veel tijd kost.  En, ik moet het eerlijk bekennen: ik was ontroerd. Verrast en ontroerd door de zorgvuldigheid en de van de bladzijden afspattende bewondering van de tekenaar en schrijver voor Spinoza – de duidelijke liefde waarmee deze graphic novel, dit getekende verhaal is gemaakt. En – weer – ontroerd door het leven, het denken en de laatste dagen van grootste Nederlandse filosoof, die auteur-tekenaar Jaron Beekes ons voorzet. Uiteraard kom je dingen en soms een tijdsvolgorde tegen die je zou kunnen betwisten. Maar wie zoiets als dit boekje wil maken moet keuzes maken, juist over zaken die we niet precies weten uit Spinoza’s biografie.