Kan Spinoza de Euclides-editie van Giovanni Alfonso Borelli in bezit gehad hebben?

0
337

Gisteren hadden we de tweede van de voorjaarsbijeenkomsten over Spinoza’s Briefwisseling. Deze keer verzorgde Filip Buyse een inleiding over de ‘Correspondentie over wetenschappelijke kwesties’. Hij schotelde ons een gedegen, informatieve en boeiende inleiding met veel wetenswaardigs voor.

Dit geeft mij wel aanleiding tot enige blogjes in de komende tijd. Deze keer heb ik het over de interessante mogelijk die hij opperde in de nabespreking, dat het heel goed mogelijk is dat Spinoza in het bezit was van een exemplaar van het werk van Euclides dat Giovanni Alfonso Borelli (1608 – 1679), leerling van Galileï, in 1658 in het Latijn had uitgegeven en bewerkt: Euclides Restitutus [Pisa, 1658].

In de inventarislijst die de Haagse notaris Willem van den Hove na het overlijden van Spinoza op 21 februari 1677 van zijn nagelaten inboedel maakte, wordt van de bijna 160 boeken een tamelijk uitvoerige beschrijving van de meeste boeken geboden. Zo is redelijk goed bekend welke boeken Spinoza tegen het einde van zijn leven bezat. De boeken werden met de rest van de inventaris verkocht en raakten zo in verspreid bezit. Rond 1900 werd door de Vereniging Het Spinozahuis begonnen met een reconstructie van deze collectie door identieke exemplaren aan te kopen. Dit was mogelijk gemaakt door giften van George baron Rosenthal (1828-1909).