Job Koelewijn’s Relief mét Spinoza

0
364

Sinds 1 december t/m 12 januari 2013 exposeert Job Koelewijn weer in Galerie Fons Welters [Bloemstraat 140, Amsterdam, fonswelters.nl  NB van 24 december 2012 – 3 januari 2013 gesloten] van dinsdag t/m zaterdag van 13-18u. Hij heeft sinds 1995 al vaker hier geëxposeerd. Deze expositie is getiteld "Collage / Storyboard".

Ik heb hier vaker werk van Job Koelewijn vermeld, daar hij altijd veel Spinoza in zijn kunst verwerkt (zijn naam in het zoekvenster geeft vele hits). Al bijna zeven jaar leest Koelewijn elke dag drie kwartier hardop uit het werk van een schrijver of filosoof en neemt dat op een cassettebandje op. Daaronder zeker Spinoza. Het resultaat exposeert hij in, wat hij noemt, 'Reliefs': een opstelling van witte plankjes aan de muur, waarop het gelezen boek ligt, met daar bovenop alle bandjes met de leesopname in Koelewijns stem.

Bij Fons Welters heeft hij nu zijn tweede Relief geïnstalleerd: veertig boeken, waaronder Michel Foucaults Discipline and Punish (15 bandjes), Nietzsche's Thus spake Zarathustra (11 bandjes), Rem Koolhaas' Delirious New York (9 bandjes) en Naomi Kleins No Logo (19 bandjes), Wim Klevers Ethicom (25 bandjes) en The Cambridge Companion to Spinoza (20 bandjes).
[Foto van hier]

Ook projecteert hij foto’s van een aantal filosofen en anderen op de wand. Op de afbeeldingen 3 en 4 van de 11 foto’s die men op de website van Galerie Fons Welters te zien krijgt, is een afbeelding van Spinoza te herkennen, waar een slinger van een uurwerk doorheen loopt. Zou hij er Spinoza’s connectie met Christiaan Huygens mee verbeelden?

Zie interview met Job Koelewijn in Oog, januari 2010 [met veel Spinoza]