Japanse plaquette van Spinoza

0
41

Op 16 december 2010 bracht ik een blog “Jean-François Dreux du Radier (1714 – 1780) over Spinoza.” Ik hield dat kort want het was vooral bedoeld om te wijzen op en een link te geven naar een interessant essay van Cis van Heertum dat op de website van de BPH was geplaatst, een essay over deze Franse advocaat van adellijke afkomst, die enige tijd werkzaam was als ‘lieutenant civil et criminel’ maar zich daarna geheel ging wijden aan de letteren. Ze gaf een interessant stukje boekgeschiedenis van o.a. diens L’Europe illustré (1755-65), een biografisch lexicon van prinsen, prelaten, advocaten, geleerden en wetenschappers. Daaronder Spinoza. Voor het lemma over Spinoza maakte hij gebruik van Bayle’s Dictionnaire critique. En zo libertair kon Dreux niet zijn dat hij een tegenwicht zou bieden tegen het negatieve beeld van Spinoza. Nee, het ging er lekker aan toe: “Que de monstres! que d’absurdités! que d’extravagances!"

Cis is weg bij de BPH en de BPH heeft inmiddels een andere website, waarnaartoe dat artikel niet is meegegaan. Foetsie – weg alles. Die link in het eerdere blog werkt dus niet meer.

Daarmee is ook van het wereldwijde web verdwenen deze lak-op-koper-plaquette van Spinoza die ergens aan het eind van de 18e eeuw in Japan is gemaakt, samen met een hele reeks plaquettes van andere beroemdheden.

                

De opdrachtgever was mogelijk…