Jan Knol verzorgt inleiding over de Korte Verhandeling

0
295

De Korte Verhandeling van de jonge Spinoza

De bekende vertolker van het werk van Spinoza Jan Knol houdt een inleiding over de Korte Verhandeling van God, de Mensch en deszelvs Welstand waarvan rond 1870 twee exemplaren zijn gevonden. Men ziet dit werk van Spinoza als een soort vroege Ethica – nog niet in wiskundige formules opgeschreven. Het boeiende van deze verhandeling is, dat allerlei ideeen uit de Ethica hierin al verwoord worden, maar vaak net iets anders dan in de Ethica.

Jan Knol zal er ook een commentaar bij geven. Onder publicaties op de website van de Vereniging Het Spinozahuis is in de reeks Mededelingen vanwege Het Spinozahuis o.a. van Jan Knol aflevering 96 te bestellen: Waarom hield Spinoza zijn Korte Verhandeling voor gezien? Dit is de tekst van zijn lezing die hij 17 mei 2008 voor de Vereniging Het Spinozahuis heeft gehouden.

Maandag 13 december 2010

Tijd: 20.00 – uur

Plaats: De Pintohuis Amsterdam, introducees welkom tegen vrijwillige bijdrage, na aanmelding bij f.vankreuningen@amsterdamsespinozakring.nl

Voor de duidelijkheid: ik vernam van de secretaris Ed Boumans dat de bijeenkomst in verband met de beperkte ruimte een zeker besloten karakter heeft, dus in beginsel alleen voor genodigden en hun eventuele introducés (na aanmelding bij Frank) bestemd is.