Jack Lindsay (1900 – 1990) schreef lang gedicht ‘Spinoza’

0
346

Jack LindsayAustralisch schrijver, dichter, vertaler van klassieken, medeoprichter en uitgever van de Fanfrolico Press en bijdrager tot de marxistische cultuurtheorie.

Robert Leeson Jack Lindsay werd geboren in Melbourne (Australië) en groeide op in Brisbane. Hij studeerde klassieke letteren aan de University of Queensland en behaalde in 1921 z’n B.A. In de 1920-iger jaren leverde hij verhalen en gedichten aan literaire bladen als Vision en de London Aphrodite. In 1923 publiceerde hij een dichtbundel, Fauns and Ladies, waarna meer boeken volgden. Hij zou in totaal meer dan 150 boeken hebben uitgegeven [cf archive]

Vanaf 1926 woonde hij in het Verenigd Koninkrijk en keerde nooit meer naar Australië terug. Hij wende zich in Engeland tot de linkse politiek, schreef voor de Left Review, werd actief lid van de Communistische Partij. Toen hij zich in Cornwall vestigde begon hij verhalen te schrijven, die onder het pseudoniem Richard Preston eveneens in de USSR werden gepubliceerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in het Britse leger, aanvankelijk in het Royal Signal Corps en vanaf 1943 leverde hij theaterscripts voor het Ministerie van Oorlog. Na de oorlog leefde hij in Castle Hedingham.

In 1936 verscheen van hem het volgende lange Spinoza-gedicht: