Isaac Lichtenstein (1888 – 1981) ‘Spinoza: eight plates’ (1946)

0
26

Spinoza volgens Isaac LichtensteinJoods-Pools-Amerikaanse schilder, graficus en kunstcriticus.
Weer een kunstenaar die zich verdienstelijk heeft gemaakt door ook Spinoza in zijn kunst op te nemen, maar over wie niets, althans nauwelijks iets op internet te vinden is. Zoals wel vaker gebeurt gaat dit weer de pagina worden die de meeste informatie bijeenbrengt over een ‘Spinoza-kunstenaar’. Dat Isaac Lichtenstein geboren is in 1888 is op diverse plaatsen te vinden, maar nergens kom je zijn sterfdatum tegen. Tot nu, want in een voetnoot in een boek over 'Yiddische cultuur in de communistische landen', kwam ik hem dan toch tegen, samen met nog wat informatie. Hij overleed in New York in 1981. 1)

Isaac Lichtenstein werd geboren in Lodz, Polen. Samen met Marek Szwarc en Josif Czajkow richtte hij in 1912 in Parijs de joodse krant Machmadim op. In New York zette hij onder dezelfde naam een uitgeverij op. 1) Over 'machmadim'. 2)

Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte hij in New York. Hier bij Google en bij Worldcat zijn overzichten te vinden van zijn uitgegeven werk.

Isaac Lichtenstein vormde samen met de kunstenaars Frank C. Kirk en Minna R. Harkavy (1895-1987) de Amerikaanse delegatie naar de wereld Alliantie voor Yiddische Cultuur die in 1937 in Parijs werd gehouden. 3)

Ter ere van zijn 75e verjaardag werd in 1963 door het Art Center van het Congress for Jewish Culture een overzichtstentoonstelling van zijn werk georganiseerd. [Zie hier]