Is Spinoza relevant in de 21e eeuw?

0
357

Zo vaak kom je tegen dat op fora en in reacties op krantenartikelen en blogs Spinoza wordt ingezet. Dat kan ik uiteraard niet allemaal signaleren, volgen en doorgeven. Daarbij vind je trouwens veel onzin, maar soms ook juweeltjes. En af en toe krijg je daarbij een indruk hoe relevant het denken van Spinoza is voor een oriëntering in hedendaagse discussies. En ook geeft het een indruk hoeveel aandacht Spinoza kennelijk in m.n. het Amerikaanse onderwijs krijgt (maar dat kan vertekening zijn uiteraard).

9 augustus had The Huffington Post een artikel over de vraag over wat voor onderwerpen de staat geacht wordt wetten te maken. Dat gebeurde in het kader van de vraag in hoeverre de Tien Geboden daarbij een richtsnoer zijn. Bij de beantwoording van die vraag werd driemaal de naam van Spinoza ingezet (vandaar dat Google mij erop attendeerde). Ik vond het een aardig stukje, maar liet het erbij.

Vandaag, 15 augustus, nam Ghanaweb in de rubriek “Religion of Sunday” dit artikel over en gaf het de titel: Are The Ten Commandments Relevant In the 21st Century? En weer attendeerde Google mij erop. En nu besluit ik eveneens het artikel over te nemen en daarbij nog eens de titel te veranderen in:  Is Spinoza relevant in de 21e eeuw?

 


Het korte stuk werd geschreven door dr. Philip Neches, voorzitter van de Foundation Ventures LLC [even opgezocht: Foundation Ventures is an investment banking and advisory firm focused on the Life Sciences industry… etc].

 

Dat hij Spinoza ‘in the 1500s’ plaatst geeft te denken, maar dat wordt door hemzelf via de reacties weer gecorrigeerd. Hij heeft in ieder geval wel wat over Spinoza opgepakt, bijvoorbeeld: “But Spinoza clearly anticipated the idea that power flows from the people, not from God, and that notion logically leads to separation of Church and State.” [In een van de reacties.]
Welnu, hier volgt zijn artikel.