In Trouw bespreking van twee Spinoza-romans

0
354

Voor ik mij naar Amsterdam begeef voor de cursus over Spinoza's politieke filosofie, meld ik hier nog even dat dagblad Trouw vandaag over drie pagina's (waarvan één geheel gevuld met het Wolfenbütteler portret) twee romans over Spinoza bespreekt:

Irvin Yalom, Het raadsel Spinoza [hier besproken op 20 febr. 2012)

Goce Smilevski, Het web van Spinoza [hier besproken op 15 maart 2014)

De vakkundige bespreking is van de mij onbekende Sofie Messeman en heeft als titel en lead: Spinoza had óók gevoelens. Kun je van een filosoof een romanfiguur maken? Komt diens denken daarmee dichterbij? Irvin Yalom en Goce Smilevksi probeerden het.

Zij concludeert onder meer:

"Voor de filosofische leek is Smilevski te in gewikkeld, voor de afgestudeerde filosoof soms te schools, soms te interpretatief. Yalom komt dan weer te naïef over. Ook rijst de vraag of de verregaande interpretatie van het innerlijke leven van de filosoof diens werk niet te zeer banaliseert. Feit is dat Spinoza zelf in zijn Ethica diep heeft nagedacht over de affecten, zodat Smilevski's  – en deels ook Yaloms  –  toedracht dat de filosoof er goed aan zou hebben gedaan om zich wat meer met het zintuiglijke bezig te houden klinkklare nonsens is."

Zo.